воскресенье, 29 декабря 2019 г.

Češi na Urale

13 декабря 2019 г.

Generální konzulát České republiky v Jekatěrinburgu
———— ❖ ————

U příležitosti 101. výročí příjezdu ministra M.R. Štefánika a zároveň stému výročí od zřízení československého konzulárního úřadu v Jekatěrinburgu uspořádal GK program akcí veřejné diplomacie, spojených s návštěvou velvyslance V. Pivoňky a představitelů útvaru přidělence obrady velvyslanectví ČR v Moskvě. Kromě tradičního pietního aktu u památníku legionářů patřila k hlavním bodům program výstava “Češi na Urale” a prezentace knihy “Češi na středním Urale”.

Pietní akt proběhl v neděli 8.12. u památníku čs. legionářů na Michajlovském hřbitově. Velvyslanec V. Pivoňka s generálním konzulem v Jekatěrinburgu J. Maršíčkem, přidělenec obrany při ZÚ Moskva plk. P. Varmus s vojenský atašé pplk. M. Gallo položili u pomníku věnec společně se členy místního sdružení ČsOL, jednotkou čestné stráže v historických legionářských uniformách, která vypálila čestnou salvu.

V pondělí 9.12. proběhlo slavnostní zahájení výstavy Češi na Urale, věnované působení čs. legií, a prezentace knihy prof. B.N. Dmitrijeva z UrFU „Češi na středním Urale“, mapující české stopy ve zdejším region už od 19. století. Zahájení výstavy mělo reprezentativní zastoupení představitelů federální a místní administrativy. Vernisáže se v oblastním Vlastivědném muzeu O.E. Klera zúčastnili představitel MZV RF A.V. Charlov, místopředseda zákonodárného shromáždění Sverdlovské oblasti V.V. Jakimov, zástupce ministra kultury vlády Sverdlovské oblasti S.V. Radčenko a zástupci zdejšího konzulárního sboru.

Výstavě věnovaný katalog představil ředitel Státního oblastního archive J. K. Šabalin a závěrečné slovo o působění Čechoslováků na Urale přednesl autor knihy, profesor Uralské federální university v Jekatěrinburgu N. I. Dmitrijev.











Комментариев нет:

Отправить комментарий